ESEMÉNYEK

Közösségi Ház - Érem panteon - TemplomPlébániai nyaralás (2018. július 2-7.)

A program az EFOP 1.3.7-17-2017-0041 pályázat támogatásával valósult meg.

Fotó: Zólyomi Norbert

 

A RENDEZVÉNY PARAMÉTEREI:

 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:

TARJÁNVÁROSI ÉLŐ KÖZÖSSÉG ALAPÍTVÁNY

PROJEKTAZONOSÍTÓ:

EFOP-1.3.7-17-2017-00041

RENDEZVÉNY, FOGLALKOZÁS CÍME:

HAGYOMÁNYOS NYÁRI CSALÁDI NYARALÁS

HELYSZÍN:

TELKIBÁNYA ÉS KÖRNYÉKE

IDŐPONT:

2018. július 2. - 2018. július 7.

RÉSZTVEVŐK SZÁMA:

43 fő

 

A "Szeged-Csanádi Egyházmegye Közösségfejlesztése - Szeged - A társadalmi kohézió erősítése a szegedi Szent Gellért Plébánia és a Tarjánvárosi Élő Közösség Alapítvány közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével" című projekt keretében 2018. július 2-tól július 7-ig rendeztük meg a hagyományos nyári családi nyaralásunkat 43 fő részvételével.

A résztvevők a Szent Gellért Plébánia vonzáskörében élő családok, nyugdíjasok és unokáik illetve gyermeküket egyedül nevelő édesanyák és gyermekeik köréből szerveződtek.

A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy hazánk történelmi nevezetességei, vallási emlékhelyei, a magyar nyelv és kultúra hagyományainak ápolása, valamint hazánk természeti szépségei egyaránt szerepeljenek a felkeresett helyszíneken. Ugyanakkor pihenésre és felüdülésre is jusson idő.

Bérelt busszal indult a csapat július 2-án. Útközben megálltunk Debrecenben, megtekintettük a Református Kollégiumot és idegenvezetéssel a Református Nagytemplomot Az első két éjszakát Nyíregyházán töltöttük. Ott a Nyíregyházi Állatkertet és a skanzent kerestük fel, illetve fürdőztünk a sóstói strandon. A 3. napon tovább utaztunk, nagy élmény volt a gyönyörűen felújított mádi zsinagóga megtekintése. Ebéd előtt egy mádi pincében megkóstoltuk a méltán híres mádi borokat is.

Délután Sárospatakon meglátogattuk a Református Kollégium múzeumát és magát a sárospataki Rákóczi várat is. Este már a telkibányai szállásunkon pihentük ki a nap fáradalmait.

A 4. napon élelőtt a széphalmi Kazinczy emlékhelyet kerestük fel és hosszú időt töltöttünk a Magyar Nyelv Múzeumában, délután pedig felkapaszkodtunk a füzéri várba.

A napot a telkibányai romkertben, az Alekszandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt kápolna előtt tartott szabadtéri szentmisével fejeztük be.

Az 5. nap délelőtti programja Vizsoly, az első magyar nyelven nyomtatott Biblia emlékhelye volt, majd útba ejtettük Boldogkő várát és a gyönyörűen helyreállított Regéc várát.

A 6. napon a hazautat még megszakítottuk egy rövid hortobágyi kitérővel

Az egy hetes együttlét a csoport összetartozását kiválóan erősítette. Új tagoknak is sikerült bemutatnunk a keresztény közösségi lét szépségét. Ezt bizonyítja a mellékelt sajtó megjelenés is, melyet egyik útitársunk írt a Délmagyarország napilap "olvasói levelek" rovatában.

Élményeit a "Léleksímogató kalandok" című kiadványban bővebben is közzétette.

A kitűzött célok maradéktalanul teljesültek.

 

 

 

 

Vissza a Galériához