ESEMÉNYEK

Közösségi Ház - Érem panteon - TemplomEgyházzenei koncert - Kuzma Levente (2018. augusztus 25.)

Az EFOP 1.3.7-17-2017-0041 pályázati támogatással megvalósult programon Kuzma Levente orgonaművész adott koncertet.

 

A RENDEZVÉNY PARAMÉTEREI:

 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:

SZENT GELLÉRT PLÉBÁNIA

PROJEKTAZONOSÍTÓ:

EFOP-1.3.7-17-2017-00041

RENDEZVÉNY, FOGLALKOZÁS CÍME:

Egyházzenei koncert

HELYSZÍN:

6723 SZEGED, TÁTRA TÉR 5.

IDŐPONT:

2018. augusztus 25.

RÉSZTVEVŐK SZÁMA:

45 fő

 

A "Szeged-Csanádi Egyházmegye Közösségfejlesztése - Szeged - A társadalmi kohézió erősítése a szegedi Szent Gellért Plébánia és a Tarjánvárosi Élő Közösség Alapítvány közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével" című projekt keretében 2018. augusztus 25-én egyházzenei koncertet tartottunk a Szent Gellért Plébánián.

A 2018-as évre két olyan koncertet terveztünk, melyen az orgonazene kapott főszerepet. Ebből az augusztus 25-i volt az első Kuzma Levente orgonaművész közreműködésével, aki Európa számos országában és Amerikában is rendszeresen ad koncerteket. A pályázati kiírásnak megfelelően a műsornak tartalmaznia kellett francia, német vagy olasz egyházzenei alkotást, valamint az orgonairodalom remekműveiből a helyszín adottságainak megfelelően (hangszer, akusztika). Ezen követelményeket az előadó maradéktalanul teljesítette, és a magas fokú művészi előadása emelte a hangverseny színvonalát.

Az egyik legfőbb cél a zene közösségi megélése volt, amely a lelki és szellemi feltöltődés mellett lehetőséget adott az egymás közti, valamint a fellépő művésszel történő beszélgetésre. Ezt segítette a művek közti konferálás, amely a különböző darabokról, és azok szerzőiről adott olyan információkat a közönség számára, amik segítették azok értelmezését, és megismertették kulturális hátterüket. Mivel a Szent Gellért templomban nincsen karzat, az orgona és az orgonista szinte a hívek mellett kap helyet. Ezzel az akusztikai élmény vizuálissal is párosul, mely szintén közelebb hozta a hallgatóságot a fellépő művésszel.

A koncert közvetlenül a mise után kezdődött 19 órakor, amit Dr. Benyik György nyitott meg egy rövid beszélgetéssel a művésszel. 45-en vettek részt rajta, amelyből 3 indikátor személy volt. Kimondottan jó hangulatú zenés est volt, a résztvevők visszajelzései pozitívak voltak.

 

 

 

 

Vissza a Galériához