ESEMÉNYEK

Közösségi Ház - Érem panteon - TemplomEgyházzenei koncert (2019. május 24.)

Fotó: Zólyomi Norbert

A RENDEZVÉNY PARAMÉTEREI:

 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:

SZENT GELLÉRT PLÉBÁNIA

PROJEKTAZONOSÍTÓ:

EFOP-1.3.7-17-2017-00041

RENDEZVÉNY, FOGLALKOZÁS CÍME:

Egyházzenei koncert

HELYSZÍN:

6723 SZEGED, TÁTRA TÉR 5.

IDŐPONT:

2019. május 24.

RÉSZTVEVŐK SZÁMA:

95 fő

 

A "Szeged-Csanádi Egyházmegye Közösségfejlesztése -Szeged - A társadalmi kohézió erősítése a szegedi Szent Gellért Plébánia és a Tarjánvárosi Élő Közösség Alapítvány közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével" című projekt keretében 2019. május 24-én egyházzenei koncertet tartottunk a Szent Gellért Plébánián.

A 2019-es évre két olyan egyházzenei koncertet szerveztünk, melyen a kóruszene kapott főszerepet. A május 24-i volt az első, melyen közreműködött a Partiscum kórus, a Karolina kórus és a szardíniai Harmonia Mundi kórus. A Partiscum kórus Szeged egyik legmagasabb színvonalon működő vegyes kara, mely már több nemzetközi fellépésen van túl. A Karolina ifjúsági karát a szegedi Karolina Gimnázium zenét művelő tanulói alkotják. Mindkét együttesnek Lázár Tamás karnagy a zenei vezetője. Az ő vendégük volt a szárd Harmonia Mundi kórus, mely ezen a koncerten is közreműködött. A pályázati kiírásnak megfelelően a műsornak tartalmaznia kellett egyházzenei alkotásokat, mely elvárást maradéktalanul teljesítették a fellépők magas fokú művészi előadás mellett. A műveket Lázár Tamás karnagy ismertette, ezzel is segítve az alkotások mélyebb megértését.

Az egyik legfőbb cél idén is a zene közösségi megélése volt, amely a lelki és szellemi feltöltődés mellett lehetőséget adott az egymás közti, valamint a fellépőkkel történő beszélgetésre. Ezt segítette a koncertet követő agapé, mely további fórumot adott a kommunikációra. Mivel a Szent Gellért templomban nincsen karzat, a kórusok a hívek közvetlen közelében énekeltek. Az egyik műnél ráadásul szétszórtan a templom különböző részein, egy különleges akusztikai élményt adva, amely vizuálissal is párosult.

 

 

 

 

Vissza a Galériához