TEREMTÉSVÉDELMI MUNKACSOPORT

Bemutatkozás

Teremtésvédelmi fotópályázat

Teremtésvédelmi nap (2011. október 22.)

Az E-számok listája (PDF)

Könczey Réka - S. Nagy Andrea: Zöldköznapi Kalauz, Harmadik kiadás, 1997 (Részletek, folyamatosan bővítve!)

Mosás

Energia a konyhában

Vízfogyasztás otthon

Hulladékkezelés

Szemetelünk

Környezetbarát vásárlás

Etikus vásárlás

 


Örömmel tájékoztatjuk híveinket, hogy az új képviselőtestületben létrehoztuk a teremtésvédelmi munkacsoportot, melynek célja a következő mondatba tömöríthető össze:

"Felelős keresztény küldetésünknek tartjuk tudatosítani, hogy a teremtett és Isten által ránk bízott világ önző fogyasztói életformánk miatt nagy bajban van. Földünk sebeit kizárólag környezettudatos önkorlátozással, közösséget alkotva, összefogással lehet gyógyítani. Ehhez hívjuk és várjuk az együttműködő segítőtársakat!"

A következő területeken szeretnénk teremtésvédelmi munkát végezni:

- Értéktudatosítás, felvilágosítás és a közreműködés kérése a plébánia különböző közösségeiben
- Környezetkímélő háziasszonyok klubja
- Tudatos vásárlásra ösztönzés
- Helyi piac szervezése
- Környezetismereti foglalkozások szervezése (háztartási és kerti munkák, kenyérsütés stb. megtanítása gyermekeinknek)
- Füvesasszony-képzés, gyógyítás természetes módszerekkel
- Önkorlátozás lehetőségeinek ismertetése

Példáék arra, hogy milyen módszerekkel akarjuk mindezt megvalósítani:

- Ötletbörze a plébániai közösségen belül
- A családdal együtt végezhető programok, feladatok szervezése, végrehajtása
- A plébánia különböző közösségeinek életébe "beépülő" programok szervezése
- Előadások, prezentációk, plakátok, szórólapok, honlap

A teremtett világ harmonikus egyensúlya már régóta megbillent. A helyzet súlyosságát felismerve tavaly novemberében mintegy 100 oldalas körlevelet adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia "Felelősségünk a teremtett világért" címmel. Ebben hangsúlyozza, hogy hatékonyan közösségben tehetünk valamit ez ellen. Ezért próbálunk rendszeresen itt a Szőlőfürt hasábjain keresztül is tájékoztatást adni, hogy mit tehetünk a plébániai közösségen belül környezetünkért, hogyan védhetjük világunkat az ártalmas hatásoktól megfelelő technológiákkal, önkorlátozással.

Következzen a témával kapcsolatos néhány hasznos információ.

Sokan szívesen vinnék szelektíven a háztartásokban keletkező hulladékokat, de nem tudják hová lehet. Közelünkben 2 hulladékudvar is létezik. Az egyik Baktóban (közvetlenül a Fodor kerti átjáró után balra) Nyitva tartása: hétfő-péntek 8-16 óra. Itt gyakorlatilag mindenféle veszélyes hulladékot (festék, sütőolaj, fáradt olaj, elem, akkumulátor), üveget, papírt, komposztálható hulladékot, műszaki cikkeket, műanyagot stb. átvesznek. Kivétel ezalól a kommunális hulladék, amit a szemétszállítás alkalmával visznek el. Ugyanilyen udvar létezik a Vértói út Béke telep felőli végén jobb kéz felől.

Szeretnénk segíteni azon kistermelőknek, akik templomi közösségünkön belül kívánják értékesíteni megtermelt zöldségüket, gyümölcsüket, előállított egyéb élelmiszerüket.

A templom kijáratánál lévő újságos asztalra elhelyezünk hirdetési cédulákat, melyeket kitöltve kérünk bedobni a szintén ott lévő dobozba. Ezeket az apróhirdetéseket heti frissítéssel a sekrestye melletti hittanteremben lévő hirdetőtáblán olvashatjuk.

Itt hívom fel a figyelmet, hogy az elhasznált elemeket ne dobjuk ki (veszélyes hulladék), behozhatják a plébánián elhelyezett elemgyűjtő edénybe.

Végül szeretném tájékoztatni a híveket, hogy a plébánia honlapjáról elérhető teremtésvédelmi hivatkozáson rendszeres frissítéssel megjelentetünk praktikus tanácsokat, tudnivalókat, híreket, valamint a témával kapcsolatos írásokat közlünk, eseményekre hívjuk fel a figyelmet.

Következtetéseink, reményünk.

Fontosabb az életünket a Gondviselésre bízni, mint a technikára, tudományra alapozni. Fegyverünk lehet a keresztény remény, amely lényegileg másikra irányuló, közösséget teremtő remény. A mi reményünk ebben van: "Ha kiárasztod lelkedet, fölébrednek és megújítod a föld színét." (Zsolt 104,30). Vagy a vízözön után Noé áldozatbemutatásakor halljuk Istentől: "Amíg tartanak a föld napjai, meg nem szűnik többé a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, az éjszaka és a nappal." (Ter 8.22).

A teremtésvédelmi csoport szeretettel vár mindenkit, aki tenni akar a teremtett világ védelméért, Földanyánkért, a Teremtőt dicsérve ezzel.

Kalocsai Tibor
Teremtésvédelmi munkacsoport vezetője


Teremtésvédelmi nap (2011. október 22.)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2011. október 22-én, szombaton 10.00 és 17.00 óra között a Katolikus Házba (Szeged, Dugonics tér 12.)
a családPONT rendezvénysorozat következő eseményére a Teremtésvédelmi Napra, melyről rövid ismertetőt az alábbiakban olvashatnak:

Takarékoskodunk a vízzel, hogy a vízlábnyomunk kisebb legyen...
Non-stop lekapcsolgatják már a gyerekeink is a villanyt, mert tudják, hogy az energiaforrások fogyóban vannak...
Annyira szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hogy már csak térképpel találunk oda a megfelelő kukához a panelkonyhában...

Mit tehetnénk még?
Teremtésvédelmi napunk keretében számtalan ötletet, praktikát, tanácsot kaphatnak gyerekek-felnőttek egyaránt, miként óvhatjuk környezetünket, a ránk bízott világot.

ÍZELÍTŐ A PROGRAMBÓL:

Ökológiai lábnyom mérése
Játékos szelektív hulladékgyűjtés
Foglalkozások újrahasznosított és természetes alapanyagokból (gesztenyebaba, keresztcsomózás, terménykép, kavicsmozaik, papírmerítés)
Környezetkímélő háziasszonyok praktikái (mosás, takarítás, gyermekgondozás vegyszerek nélkül)
Házilag készíthető finomságok gyártása (káposztasavanyítás panelkonyhában, vajköpülés, házitészta-készítés)
Madáretető és darázsgarázs-készítés
Kisállat-bemutató és beszélgetés az állatvédelemről
Házi finomságok kóstolója (kolbász, kenyér, méz, lekvár, joghurt, sajt, krémtúró)
Természetvédelemmel kapcsolatos játékok, színezők, feladatok
Környezettudatos, felelősségteljes energiafelhasználás
Teremtésvédelem keresztény szemmel
Bio-irányzatok
Környékbeli zöldség- és gyümölcstermelő gazdák bemutatkozása
Környezetvédelemmel foglalkozó szóróanyagok, szakirodalom


Könczey Réka - S. Nagy Andrea: Zöldköznapi Kalauz, Harmadik kiadás, 1997 (Részletek)

Mosás

A legtöbb háztartásban géppel mosnak. Az automata mosógép által felvett energia 10-20 százaléka a szivattyút és a motort működteti, a többi a vizet melegíti.

A ruhákat mosás előtt áztasd hideg vízben. Az áztatás fellazítja a szennyeződéseket, ezért hatékonyabb lesz a mosás.

Minél kevesebb vízzel és minél alacsonyabb hőfokon moss!

Ha 60 Celsius-fokon mosol, 30-40 százalékkal kevesebb energiát fogyasztasz, mintha 90 Celsius-fokos lenne a víz. A forró vízben az enzimes (bio-) mosóporok enzime tönkremegy.

Tény: Mosásonként 4 kilogramm száraz ruhával számolva, átlag 3,7 kilowattórát megtakarítasz, ha 90 Celsius-fokos víz helyett 30 Celsius-fokosban mosol. A langyos vizes mosás 4 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent mosásonként.

Ha langyos vízzel mosol, a ruhát is kíméled, és energiát is megtakarítasz. Öblíteni pedig hideg vízben is lehet.

Az energiatakarékos mosóprogramok kevesebb vízzel, erőteljesebb sulykolással dolgoznak. Mivel a gép energiafogyasztásának 90 százalékát a víz felfűtésére fordítja, víztakarékos mosóprogramot használj.

Ne indíts féltöltésű programot. A sürgősen szükséges ruhadarabokat inkább kézzel mosd ki, vagy válassz másik ruhát.

Akkora gépet vegyél, amekkorát ki tudsz használni.

Ha új gépet veszel, tanulmányozd a géphez mellékelt leírást. A legtöbb esetben megtalálod az egyes programok víz- és energiafogyasztási adatait is.

Energiatakarékos modellt válassz. A régi mosógépek némelyike négyszer annyi energiát fogyaszt ugyanahhoz a tevékenységhez, mint egy modernebb.

A meleg vízre kapcsolt mosógép nem használ elektromos áramot a meleg víz előállítására, ezért kevésbé terheli a környezetet. Ha a meleg vizet napkollektorból nyered, az energiamegtakarítás akár 90 százalékos is lehet.

Szárítás és vasalás

A Napnál és a szélnél nincs jobb és olcsóbb szárító. Egy közepes szárítógép évente legalább 450 kilowattórát fogyaszt. A Nap és a fagy is fertőtlenít és fehérít.

Sok vasalási időt és energiát takaríthatsz meg, ha a pólókat, ingeket vállfán szárítod.

Ha már vasalni kezdesz, akkor egyszerre vasalj ki minden arra váró darabot. A felforrósodott vassal a pamut és lenholmikat vasald, majd a hűlő vassal a szintetikus szálakkal kevert anyagokat, végül a selymet és a finom fehérneműt.

A túl nedves vagy a teljesen száraz ruha vasalása is több energiát fogyaszt, mint az enyhén nedves ruha vasalása.

Sok vasaló a "0" állásban is fogyaszt. Húzd ki azonnal, ha abbahagyod a vasalást.

 

Energia a konyhában

A főzés és a hűtés a háztartás teljes energiafogyasztásának körülbelül 6 százaléka.

A tűzhely

A gáztűzhely olcsóbb és tisztább, mint a legtöbb más főző-sütő készülék. Kikapcsolása után azonnal megszűnik a hőleadás. A magyar háztartások 80 százalékában gázzal főznek. Az Autonóm házban azonban modern fatüzelésű, kerámialapos tűzhelyen az étel "lelkét" kímélő módon készítik az ennivalót; miközben megújuló energiaforrást használnak. Az egyszerűbb kivitelű toldaléktűzhelyek kiegészítő fűtésként is szolgálhatnak. A fatüzelésű tűzhelyekhez kéményt kell építeni.

A legnagyobb: energiafaló a villanytűzhely. Általában 8-10 ezer watt teljesítményű, ha az összes lapon főzöl. A legkisebb lap is 500 wattos! Szükség szerint használd a különböző fokozatokat és a hűlő főzőlap melegét is.

Tény: Fél litervíz felforralásához 147 wattórányi villamos áram vagy, 120 wattórányi városi gáz kell. Az áram előállításához 441 wattórányi szénből származó energia, míg a városi gázhoz mindössze 128 wattórányi földgáz fogy. Az árammal való melegítés emiatt nagyobb környezetszennyezést is okoz: szén-dioxidból négyszer, nitrogén-oxidokból huszonhétszer, kén-dioxidból ezerhétszázszor több kerül a légkörbe, mintha közvetlenül gázzal melegítenénk.

A gáztűzhely lángját úgy állítsd be, hogy az ne érjen túl a fazék oldalán. A lábos ne legyen kisebb a villanytűzhely lapjánál, különben a levegőt is melegíted. 3 centiméterrel nagyobb átmérőjű főzőlap vagy láng 30 százalékkal több energiafogyasztást jelent.

Ha az étel már felforrt, takaréklángon főzd tovább, a fedő alatt így is forrásban marad. Ugyanannyi idő alatt készül el az étel így, mint nagy lángon.

Próbáld ki a főzőládát! Ebben például a rizs -80-90 százalékkal kevesebb energia árán puhul meg.

A mikrohullámú sütő helyesen használva 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos tűzhely. Egy adag étel elkészítéséhez a mikrohullámú sütő alkalmasabb. Négy fő részére azonban már takarékosabb a gáztűzhely.

Ha a sütő ajtaja és előlapja közé zárt papírdarabka leesik, akkor nem záródik jól a sütő. Alaposan tisztítsd le az ajtaját, és próbáld ki újra.

Sütés közben ne nyitogasd fölöslegesen a sütő ajtaját. Egy-egy ajtónyitástól a hőmérséklet odabenn átlagosan 15 fokkal csökken.

Tartsd tisztán a sütőd, így a lehető legtöbb hőt visszaveri. A felesleges rácsokat sütés közben ne a sütőben tartsd.

A sütőt már 5-20 perccel előbb kikapcsolhatod, mint hogy az étel elkészülne. A hűlő sütő hője is elég a befejezéshez.

Ha aszalni való gyümölcsöd van készenlétben, tedd be a kihűlőfélben levő sütőbe, kitűnő téli csemegéd lesz.

A gyújtólángos gáztűzhely 15 százalékkal több energiát fogyaszt. Eztmegtakaríthatod, ha te tartod a gázrózsához a gyufát.

 

Vízfogyasztás otthon

A háztartási munka jelentős része tisztogatásból, takarításból és mosásból áll. Mindezekhez vizet és mindenféle háztartási szereket használunk. A meggondolatlan vízhasználat és a háztartásokból eredő vízszennyezés csökkenthető. A vizek védelmét és a víztakarékosságot a háztartásban kell elkezdeni.

Aki hozzászokott a csapból folyó víz adta kényelemhez, észre sem veszi, hogy ivóvízzel mosogat; mosakszik, mos, takarít, vécét öblít. Hazánkban az egy főre eső napi átlagfogyasztás 100-150 liter ivóvíz.

Vízmegtakarítás

A vízmegtakarítás egyes lépéseivel kevesebb ivóvízből gyártasz szennyvizet. Beruházás nélkül is 20 százalékos vízmegtakarítást érhetsz el!

Ha minden magyar polgár egy éven keresztül naponta csak egy liter vizet spórolna meg, akkor az egyéves vízszükséglet 3,79 millió köbméterrel csökkenne.

A tiszta ivóvíz elsősorban ivásra és főzésre való! Légy takarékos, ne hagyd, hogy feleslegesen folyjon az ivóvíz.

Ha tudni akarod, mennyi vizet fogyasztasz, szereltess fel helyi vízórát. A vízfogyasztás egyedi mérése nemzetközi adatok szerint 10-15 százalékos vízmegtakarítást eredményez.

A Fővárosi Vízművek szerint az ivóvízhálózat kisebb sérüléseit az esetek túlnyomó részében a fogyasztók észre sem veszik. Két milliméteres csősérülésen akár 4500 liter víz is elfolyhat naponta. A csőrepedés sokszor csak akkor derül ki, ha a víz a felszínre tör, vagy beáznak a falak.

Megér havonta negyed órát, hogy ellenőrizd, szökik-e valahol a víz. A télire víztelenített vezetékeket tavasszal mindenképpen ellenőrizd. Zárj el minden csapot és más vízvevő helyet. Nézd meg a vízmérő óra literes mutatóját, és figyeld meg, mennyit mozdul el 15 perc alatt. Ha nem mozdul, a vezeték ép, ha változást tapasztalsz, meg kell keresni a rejtett hibát, és azt mihamarabb ki kell javítani.

Házépítéskor vagy lakásfelújításnál ne sajnáld a pénzt a vizesblokk: a fürdőszoba, a vécé, a konyha víz- és energiatakarékos építtetésére. Ehhez jó ötleteket találsz a 2. és 3. fejezetben. A befektetés meglepően hamar megtérül.

A csöpögő csapból meglepően sok víz folyik el. Ha percenként tíz csepp víz hullik le, akkor havonta 170 liternyit vesztesz, egy évben pedig több mint 2000 litert. Pedig legtöbbször csak egy tömítőgyűrűt kellene kicserélni! A csöpögő csapokat mielőbb javítsd meg!

Csapok

Egy átlagos csapból egy perc alatt 6-10 liter víz folyik ki. A hűtőben tartott kancsóból egyszerűbben jutsz friss, hideg vízhez, mintha percekig folyatnád a csapot. A zöldséget először állóvízben mosd, csak utána folyóvízben.

A "csappöcök" 85 százalékra növelheti a vízmegtakarítást. Az elmés szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha egy pohár vagy a kezed megmozdítja a pálcikát. Főleg fürdőszobába ajánljuk.

A hagyományos hideg-meleg csapokkal minden alkalommal rengeteg víz elfolyik, míg langyosra állítod a vizet. Már idehaza is beszerezhető azonban a tusolófej elé szerelhető zuhanyváltó és az egykaros keverőcsap. A zuhanyváltó segítségével könnyedén vehetsz matrózfürdőt, mert nem kell újra meg újra beállítani a víz hőfokát.

Egy rosszul záró bója miatt a vécétartály naponta akár 700 liter vizet is elereszt! Egy szemernyi vízfestéket vagy egy csepp kálium-permanganát oldatot cseppents a kagylóba, azonnal megtudod, kell-e mesterembert hívni. Az úszóbójás vécétartályt átállíthatod úgy, hogy kevesebb vizet fogyasszon. Hajlítsd meg az úszó karját, hogy feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint álljon be.

Csökkentsd a vécétartály hasznos térfogatát: tegyél bele nagy tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot. Így kapod a "kiszorítós" tartályt.

Egy személy a vécé, öblítésére naponta átlagosan 45 liter vizet használ. Egy átlagos lehúzás 10 liter ivóvizet enged a csatornába. Keress olyan változatot, amelynél maga szabályozhatod a leömlő víz mennyiségét, azaz ne tartályt, hanem csapot vagy nyomógombot szerelj fel. A tartályok között is van víztakarékos (3, 5, 7 literes), ezt válaszd. Víztakarékos vécéöblítőt készíthetsz, ha a kézmosó lefolyócsövét Y idommal bekötöd a vécé víztartályának levezető csövébe. Kisdolog leöblítésére elegendő a kézmosásra használt szappanos víz. A szappan fertőtlenít és szagtalanít is.

Fürdés

Ötperces zuhanyozás közben 70-80 liter vizet használsz el, ha viszont kádban fürdesz, 140 liter vízben áztatod magad. Hétköznap inkább zuhanyozz, a fürdés legyen ünnepi alkalom. Végy matróz(tus)fürdőt: zárd el a zuhanyt szappanozás közben.

Szerelj fel víztakarékos zuhanyfejet, illetve aerátoros csapvégeket. Ezek a vízhez levegőt kevernek, így kevesebb víz is elég. Ha ilyen csapnál mosol kezet, feleannyi vizet fogyasztasz.

Mosás

A mosógép - típustól függően - mosásonként átlagosan 115 liter vizet használ el, ezért ne indíts fél töltéssel programot, várd meg, míg egy teljes adag ruhát kimoshatsz.

Víztakarékos mosógépet vegyél.

Tény: Freiburgban 1989-ben kiépítették a második vízvezetékrendszert. A Dreisam folyóból tisztítatlan vizet vezettek a házakba, hogy a vécék, a mosógépek és a kerti csapok ne ivóvizet használjanak.

A mosás utolsó öblítővize vagy a gyermek fürdővize igen alkalmas áztatóvíz. Már a kisgyermek is kinyomkodhatja éppen levett zokniját, fehérneműjét benne. Ha befejezte a pancsolást, tedd a vízbe a mosószódát és a többi áztatnivalót is.

Mosogatás

A mosogatógép 20-40 liter vizet fogyaszt menetenként, ezért csak teli tálcával indítsd el, és naponta csak egyszer használd. Kevésbé szennyezett edényekhez használd a takarékos, rövid programot.

Öntözés

A kerti csapból 20-40 liter vizet vehetsz percenként. Ha kertedben az éghajlatnak és a talajnak megfelelő növényeket ültetsz, illetve ha gyűjtött esővízzel vagy szürke vízzel öntözöl, egyáltalán nem használsz ivóvizet.

Elfolyók

A háztartási szennyvíz takarítás, mosás és mosogatás során, valamink a fürdővízből és a vécéöblítésből keletkezik. Az egy főre eső szennyvíztermelés gyakorlatilag egyenlő az ivóvízfogyasztással, azaz átlagosan 150 liter naponta.

A vécét, a vízcsap lefolyót, a csatornát kíméld meg az olyan anyagoktól, amelyek eltömik őket. A dugulás megszüntetése pénzbe és időbe kerül. Sokkal egyszerűbb megakadályozni a csatorna eltömődését, mint megszüntetni.

A mosogató lefolyóját kosárszűrővel védd meg az ételhulladéktól. A kosárszűrő tartalmát dobd a szemetesbe vagy a komposztra.

Nem a lefolyóba való:

zsiradék;

újság- és kartonpapír;

teafű, kávézacc, ételmaradék;

vatta, tampon, egészségügyi betét;

műanyag- és fémfólia;

éles tárgyak, üveg;

hamutálca tartalma;

maró vegyszer, erős fertőtlenítő.

Zsiradékot ne önts a lefolyóba! Akkor dobd a szemétbe, amikor már megdermedt. Az olajat keverd össze homokkal, kávézaccal vagy elhasznált teafűvel, és így dobd ki.

A lefolyó- és vécétisztítók elpusztítják az emésztőgödör hasznos mikrobáit. Ha eldugult a lefolyó, és a pumpa nem segít, nem kell mindjárt vegyszerért rohanni. Két evőkanál szódabikarbóna, utána 1,5 dl ecet éppoly jól megteszi. A lefolyót és a túlfolyó nyílást dugaszold be, és hagyd így, míg a sistergés abba nem marad. Ezután öblítsd le forró vízzel a lefolyót.

Foszfátmentes mosószert használj, hogy ne növeld feleslegesen az élővizek tápanyagtartalmát, a vízvirágzás kialakulásának lehetőségét. A mosószer legyen biológiailag gyorsan lebontható, hogy tisztító hatása ne károsítsa a természeti környezetet.

A konyhamalac nevű konyhai hulladékdaráló energia- és anyagpazarló agyalmány. Az apróra darált szerves hulladék ivóvíz felhasználásával csatornába, tisztítótelepekre jut. Feleslegesen növeli a megtisztítandó szennyvíz mennyiségét ahelyett, hogy komposztálással növényi tápanyaggá alakulna.

Komposzt envécé

A vízöblítéses vécé annak idején forradalmi lépés volt a higiénia terén, ám arra senki nem gondolt, hogy egyszer a vizet fogjuk sajnálni belőle. 10 liter ivóvízből egy pillanat alatt trágyalé lesz, amelyhez szennyvízcsatornák, szennyvíztisztítók, szippantók és fertőtlenítőszerek kellenek.

Az envécé (Non Water Cleaned, azaz NWC) számos változata ismert. Alapelvük azonos: a fekália és a háztartási szerves huladékok keveréke bomlási folyamaton megy át, amely beinduláskor legalább 20 Celsius-fokos meleget kíván, később maga is hőt termel. A szerves maradványokon elszaporodó mikroorganizmusok átalakítják a hulladékot. A mikrobiológiai bomlás eredményeképp a tartályban 1,5-2,5 év alatt szag- és fertőzésmentes, erdőtalajra emlékeztető értékes humusz képződik. A komposzt térfogata az érlelés során egynegyedére-egyötödére csökken. A folyamat lejátszódásához szüntelen levegőztetés, megfelelő szén-nitrogén arány és a szag megkötése érdekében egy kis szalmatörek, faforgács, kéregapríték szükséges.

A szürke víz

Ha a házban komposztáló envécé működik, a mosogatás, a mosás és a mosakodás mellékterméke, a "szürke víz" helyben megtisztítható. A tisztítás előfeltétele, hogy foszfátmentes, biológiailag gyorsan lebomló tenzideket használj mosásra, valamint ne legyen a szürke vízben fehérítőszer, fotóvegyszer és más veszélyes anyag. A szürke víz a házból először ülepítőbe, onnan kiegyenlítő szűrőtartályon át az üvegházba folyik. Itt egy - kavicsos aljú, homokkal feltöltött, földdel borított - teknőben virágok, növények (de nem tápláléknövények) élnek. A gyökérzónához lyuggatott csövön átjut a víz. A növények felveszik a vízben oldott tápanyagok egy részét. A szűrt víz egy nádas, sásos tavacskába folyik, ahonnan már a tiszta víz élővizekbe vezethető vagy helyben felhasználható.

 

Hulladék és veszélyes hulladék

Minden folyamat során keletkeznek hulladékok, melléktermékek. A természetben keletkező hulladékok mindig hasznosulnak. A lehullott falevél a lebontó szervezetek tápláléka és otthona, a légzés melléktermékeként keletkező szén-dioxidból a növények testüket építik. Az ember azonban legtöbb hulladékát használhatatlan számétként dobja el.

Az Amerikai Egyesült Államokban egy átlagos fogyasztó majdnem háromnegyed tonna szemetet termel egy év alatt. Magyarországon az egy főre jutó szeméttermelés lassan eléri a fél tonnát. Haladunk...

Hulladékhegyek

Magyarországon 1990-ben 108 millió tonna hulladékot, ebből a településeken 6 millió tonnát, azaz 20 millió köbméternyit termeltünk. Ez akkora kupac, mintha három Gellért-hegy lenne egymáson. A teljes mennyiség egy ötöde a fővárosban, jó fele a vidéki városokban, egy negyede a kisebb településeken keletkezett. A szeméttermelés évente 2-3 százalékkal nő. Az ipar és a mezőgazdaság 102 millió tonna szemetet termel évente.

Budapesten naponta 2900 tonna szilárd háztartási hulladék keletkezik. Ennek tizedét égetőműbe viszik a többit lerakják. Egy -egy fővárosi lakos (a csecsemőket is beleértve) naponta tehát átla gosan 1,45 kilogramm, azaz 3-6 liter szemetet hagy maga után. Az utóbbi húsz évben különösen nagy ütemben nőtt a szemét térfogata.

A hulladék előállítását, szállítását, tárolását és kezelését is meg kell fizetni. A lakások 65 százalékából gyűjtik szervezetten a szemetet. A gyűjtő és szállító szervezetek nem érdekeltek abban, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége. Sem a Budapesten bevezetett, sem az ország többi településén szedett szemétdíj nem fedezi a környezeti károkat.

Ökoadó és termékdíj

Addig, amíg a környezetben okozott kár nincs beépítve a termékek és a szolgáltatások árába, az újrahasznosítási technológiák működtetését csak adókedvezmények, kedvezményes hitelek tehetik gazdaságossá. Az Euró pai Unió lakosainak háromnegyede támogatja a környezetre káros termékekre az ökoadók bevezetését. Magyarországon 1996 óta a környezetszennyező csomagolóanyagokra (műanyag 10, kombidoboz 8, alumínium 5, fém 4, papír, fa és természetes alapú textil 3, üveg 2, egyéb 5 forint kilogrammonként), autógumikra (250 forint darabja), akkumulátorokra, hűtőközegre vetettek ki termékdíjat. Ennek mértéke olyan alacsony, hogy a termelők különösebb kockázat nélkül áthárítják azt a fogyasztóra, aki észre sem veszi a filléres áremelkedést. Mivel a termékdíjat minden fogyasztó fizeti, elvárhatja, hogy az őt károsító környezeti szennyezéseket is ártalmatlanítsák.

A háztartási hulladék három-négyötödét már most újrahasznosíthatnánk másodnyersanyagként vagy komposztalapanyagként. Ökológiai szempontból értelmes újrahasznosítás itthon csak az üveg és a papír esetében van: újra csomagolóanyagot gyártanak ezekből.

 

Hulladékkezelés

Lerakás

A begyűjtött hulladéknak mintegy 90 százalékát lerakással "ártalmatlanítják". A lerakók szabad kapacitása 61-62 millió köbméter, ez öt évre elegendő. A lerakók fele azonban ennél hamarabb megtelik. A 2682 lerakóhely egyharmada engedély nélkül működik, kétharmaduk nem felel meg a közegészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek. Egyetlen olyan lerakó sincs az országban, amely maradéktalanul eleget tenne az előírásoknak; például annak, hogy a szivárgó vizet elvezessék és tisztítsák. A hulladéklerakók az elmúlt 30 év alatt elszennyezték az ivóvízbázisokat.

Égetés

A szemét "ártalmatlanításának" másik fő módszere az égetés - égetőművekben. A szemét kevesebb mint egytizede, évente 310 ezer tonna jut erre a sorsra. A lerakás és a szemétégetés is erőteljesen terheli a környezetet. A hulladék elégetése a Környezet és Területfejlesztési Minisztérium szerint újrahasznosítás, mert hő keletkezik - ám a szilárd hulladékból légnemű szen nyeződés lesz. A környezetvédő gondolkodás az, hogy például papírból újra papír legyen.

A kezeletlen, válogatatlan kommunális hulladékot szárítják, gázosítják, majd zárt térben 800-1000 Celsius-fokon elégetik. Az égetés után visszamaradó hamu tömege 10-20 százaléka az eredeti mennyiségnek. Az égetés során nem semmisülnek meg és nem termelődnek anyagok, csak megváltozik kémiai minőségük. A keletkezett gáz láthatatlan, de a szemét ettől nem szűnik meg. A salak és a pernye veszélyes hulladék. Az égés melléktermékeként tonnánként 4000-5000 köbméter gáz, valamint por, az égetés során csaknem 1800 különféle szerves vegyület keletkezik. Ezeknek mindössze egy ötödét tudják azonosítani, és csak töredékük mérhető. Többek között rákkeltő dioxin, furán, poliklórozott bifenilek (PCB), policiklusos aromás szénhidrogének, poliklórozott terfenilek (PCT), pofiklórozott dioxin (PCDD), poliklórozott dibenzofurán (PCDF), kloroform, hexaklór-benzol, veszélyes tetraklór-etilén, aldehidek, ketonok, fémek (cink, ólom, réz, higany, kadmium) találhatók benne.

Dioxin

mi is az a dioxin? olyan kémiai vegyületcsoport (legveszélyesebb közülük a 2,3,7,8-tetra-klorodibenzo-para-dioxin), amely szerves klórvegyületekből keletkezik vegyigyárakban, égetöművekben. az eddig ismert legveszélyesebb vegyi anyag, amely az embernek "köszönhető". Főképp élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, de felszívódhat a bőrről vagy bejuthat a levegőben lévő porral is. Már 0,01 milliomod grammját belélegezve is károsodást: töménységétől függően bőrkiütést, klóraknét, spontán vetélést okoz, befolyásolja az immunrendszert, a hormonháztartást. Például a lágyrész szarkóma és a rosszindulatú limfómák aránya az európai közösség országaiban 1960 óta gyorsan nő. a nem-Hodgkin limfóma előfordulása 1970 és 1985 között 35 százalékkal nőtt. A dioxin-terhelés és a kétféle daganat között összefüggést mutattak ki. Valószínű; hogy felelős bizonyos születési rendellenességekért és rákért.

Tény: A magyar rendeletek szerint a hulladékégető mű kéményén legfeljebb 0,1 mikrogramm (0,0000001 gramm) dioxin távozhat légköbméterenként.

Az égető finom pernyéje, pora leülepszik a talajra és a növényekre. a környéken legelő állatok szöveteiben, így a tehenek húsában és a tejben felhalmozódik a dioxin. Nyugat-európában, ahol sokkal több szemétégető működik, mint nálunk, erre már több példa van.

A dioxin vegyszergyári balesetek miatt is a szabadba kerülhet. Az elmúlt negyedszázadban számos, kisebb-nagyobb baleset történt. A legismertebb közülük az 1976-os sevesói tömegszerencsétlenség, ahol 2-5 kilogramm dioxin került egy vegyszergyárból a levegőbe. A veszélyeztetett lakosságot kitelepítették, a helyben termett növények fogyasztását betiltották, mégis nőtt a vetélések és a születési rendellenességek gyakorisága. Az olaszok a vietnami kormány tanácsait, segítségét kérték. (1969-ben az amerikai légierő dioxint tartalmazó lombtalanító szereket szórt a vietnami esőerdökre.) A szabadba jutott dioxin mennyisége a becslések szerint tízévenként csökken a felére. A világban szétszórt dioxin sokunkra és sokáig lesz hatással.

Követeld, hogy a háztartási hulladékokat ne égessék el, mert annak során dioxin keletkezik. A már működő rákospalotai és minden újabb égetőműbe a legkorszerűbb pernyeleválasztókat, illetve nedves gázmosókat építsék be. Az égéstermékek portartalmának nagy része a benne lévő nehézfémekkel együtt (a higanyt kivéve) megkötődik az elektrofiltereken. A füstgázokból mosással vonják ki a sósavat, a hidrogén-fluoridot és a kén-dioxidot. A mosófolyadék veszélyes hulladék. A legkorszerűbb hulladékégetők nehézfémkibocsátása így is hússzor-hatvanszor akkora, mint egy modern szénerőműé. Magyarországon a kommunális hulladék égetésére eddig egyetlen égetőmű épült. A rákospalotai ("hulladékhasznosító") műbe nemrég elektrofilteres pernyeleválasztót is beszereltek, de a gáznemű légszennyezők eltávolítása továbbra is megoldatlan.

A leválasztott pernye is veszélyes hulladék.

A háztartási szemétben vannak szerves kötésben lévő kloridok. PVC-t vagy bizonyos - triklór-fenol, pentaklór-fenol származékokat tartalmazó - növényvédő szerek hulladékát elégetve dioxin is képződik. A válogatatlan háztartási szemetet ezért sem szabad meggyújtani! Ha a PVC-t 1200 Celsius-fokon, különleges kemencében égetik, akkor nem keletkeznek veszélyes dioxinok és furánok.

Fa- vagy széntüzelésű kályhákban el lehet égetni bizonyos hulladékokat. Például szalmatöreket, ágnyesedéket, száraz leveleket, amelyeket egyébként komposztálhatunk is; vagy papírt, kartont, amelyek újra feldolgozhatók. Ezeket az anyagokat tehát csak akkor dobd a tűzre, ha másképp nem tudod hasznosítani.

Tilos elégetni veszélyes hulladékot, műanyagot, festékmaradékot, festett vagy impregnált fát.

Komposztálás

Ezzel az eljárással a szerves hulladék értékes növényi tápanyaggá alakul. Jelenleg a hulladék 0,1 százalékát hasznosítjuk így.

Szelektív feldolgozás

Az eddig említett ártalmatlanítási módok mellett hazánkban sem ismeretlen a szelektált hulladékfeldolgozás, azaz a különgyűjtés és újrahasznosítás. Számos városban - Szombathelyen, Sopronban, Gödöllőn, Kecskeméten, Agárdon, Békéscsabán - működik kísérleti jelleggel. Sátoraljaújhelyen a Független Okológiai Központ az egyesült államokbeli vermonti Fenntartható Közösségek Intézetével együtt állta a különgyűjtő-rendszer részleges indítási költségeit.

Hulladékudvarok

Magyarországon az első hulladékudvart a lakossági hulladékhasznosítási egyesület nyitotta a xvíii. kerületben, egy iskola udvarán. Megszűnéséig papírt, fémet, üveget, akkumulátort és számos más hulladékot átvett.

1997-ben a fővárosi közterület-fenntartó rt. (FKFV) hat kísérleti hulladékudvart nyitott, létesítésük 15-20 millió forint volt egyenként. Az udvarok szilárd burkolatúak, körülkerítettek, és egy alkalmazott fogadja a lakosokat. Papírt, üveget, textilt, szárazelemet, fém italosdobozt gyűjtenek. Ezekben a hulladékudvarokban műanyagot (néhány kivételtől eltekintve) nem lehet leadni.

 

Szemetelünk

A szemétgond vásárlási szokásainktól függ.

A szemétkérdést nem a lerakók vagy a hulladékudvarok oldják meg, hanem Te, ha megelőzöd a szemét keletkezését. Szedd fel a szemetet, ha nem is Te dobtad el. Ha a természetben töltöd a napot, vigyél magaddal szemeteszsákot. Soha ne dobj ki szemetet az autó ablakán.

Ha látsz valakit szemetelni, menj oda hozzá, és figyelmeztesd arra, hogy valamit elvesztett.

Ha illegális szemétlerakót találsz, jelentsd a hatóságoknak. Ne áltasd magad azzal, hogy nem akarsz bajba keveredni, bajt okozni, hiszen már benne is vagy! A szemét előbb vagy utóbb mindannyiunk életét megmérgezi. Szemétből a kevés is sok.

Megelőzés

A heti bevásárláskor gondolj arra is, mennyi szemetet cipelsz haza. Ne csak tápértékük, áruk szerint válogasd meg, mit vásárolsz, figyelj a csomagolásra is. Az iparilag "fejlett" országok termékeinek harmada, fele csomagolóanyag, ami sokszor csak sallang, egyszer(sem)használatos (egyutas) kacat, amely otthon egy pillanat alatt a szemétben köt ki. Ne ajándékozz felesleges mütyüröket vagy olyasmit, amit te sem szeretnél kapni. Az ajándék legyen tartós, javítható, természetes alapanyagú. Természetes anyagból készültjátékbabát, szépítő- és illatosítószert, újrapapír füzetet keress.

Az ajándék becsomagolása felesleges, inkább dugd a hátad mögé vagy kérd meg a kedvesed, hogy csukja be a szemét egy pillanatra. Ajándék csomagolásánál nejlonzacskó és műanyagszalag helyett papírzacskót, papírt, textilszalagot, pamutot használj.

Minden használati tárgyunk a Föld kincseiből készül, ezek akkor is értékesek maradnak, ha nekünk már nem kellenek. Szervezzetek játékbörzét, bababörzét, és cseréljétek el megunt játékaitokat. Ha nem kel el valami, azt adjátok jótékonysági szervezetnek, például a Máltai Szeretetszolgálatnak vagy (könyvet) a községi könyvtárnak vagy (ruhát) bölcsődének, helyi karitász-szervezetnék, (játékot) kórháznak.

Használd ki a tárgyak teljes élettartamát! Vigyázz rájuk, hogy ne kelljen kéthavonta új cipőt, kétévente új porszívót venned.

Az ígért papírmentes irodák helyett - amelyek a számítógépes világhálózatokon keresztül tartják a kapcsolatot és rendezik irataikat - a nagy teljesítményű nyomtatók váltak uralkodóvá. Az ilyen nyomtatók igen gyorsan képesek nyomtatni - hibát is. Így évente 115 milliárd papírlapot használnak el szerte a világban. Az irodákban keletkező papírhulladék 13 százaléka a felesleges fénymásolásokból (hibák, rossz beállítások) ered.

Minden alkalommal, amikor a fénymásoló elé állsz, 15 másodpercet gondolkozz, és csak azután nyomd meg a gombot, ha már biztosan tudod, hogy kell, és hogy jó lesz. Az egyik oldalán még üres selejt papírokon próbálkozzál.

Élettartam növelés

Írj a papír mindkét oldalára.

Hulladék papírból elkészítheted saját levélpapírodat a 13. fejezet receptje szerint. Kiváló ajándék egy ilyen levelezőkészlet.

Ujrapapírból készült Levélpapírt, borítékot, füzetet használj.

A kiürült, kimosott, vissza nem váltható üvegek alkalmas tárolóedények.

A kiürült mosószeres dobozok még megteszik szemetesnek vagy irattartónak.

Azokat a ruhákat, amelyeket az elmúlt négy-öt évben nem vettél fel, vélhetően már nem is fogod hordani. Ajándékozd el őket!

A gyermekruha drága kincs! Add tovább, cserélgesd legalább a rokonság körében.

Az újrahasznosítható dolgokat érdemes félretenni egy papírdobozba. Mielőtt kidobod, nyűg; amikor pedig kellene, öröm, hogy van kéznél egy darabka rongy, egy zsineg vagy egy flakon.

A kevésbé elhasználódott maradék anyagokból sokféle csinos, hasznos dolgot varrhatsz, készíthetsz.

Régi ruhadarabokból, trikókból, elfoszlott törülközőkből kiváló, takarításra alkalmas nedvszívó rongyok lesznek. Kimustrált fogkefével a legnehezebben elérhető réseket is kitakaríthatod. A műanyagtáskát, zacskót többször is felhasználhatod uzsonnacsomagolásra, és a szemetes edény bélelésére még ezután is megfelel.

A lomtalanítás idején megtörténik a javak újraelosztása. Ne keverd össze a ruhákat, az üveg- és a fémtárgyakat, a bútorokat, az edényeket. Kanadában úgynevezett garázskiárusításokat szerveznek, amikor az emberek jelképes összegekért vásárolhatják meg mások feleslegessé vált dolgait. Ha az önkormányzat nem szervez rendszeres lomtalanítást, azt bármely lakóközösség megteheti.

Egészségügyi betétek, papírtörülközők

Angliában a nők évente 500 millió egészségügyi betétet használnak el. A papírfehérítés során dioxin és más szerves klórvegyületek juthatnak a környezetbe, sőt maradhatnak a betétben. Használj tiszta pamutvattát az egyesével előrecsomagolt, műanyagot tartalmazó betét helyett.

A tampon amerikai közvéleménykutatás szerint a nők háromnegyedénél kellemetlen mellékhatásokkal jár, gyakran okoz hüvelyszárazságot, nyálkahártya fertőződést. Ha ragaszkodsz a tamponhoz, a lehető legkevésbé nedvszívót válaszd, és legalább éjszaka hagyd el.

Ne vegyél papírtörülközőt sem! Egy tiszta törülköző vagy konyharuha többet ér, ha gyakran is kell mosni.

A papírfehérítés nyilvánvalóan felesleges pénz- és időpazarlás, valamint indokolatlan környezetszennyezés vécépapír, papírpelenka, papír zsebkendő, közönséges boríték, mindennapi csomagolópapír vagy papírzacskó esetén. A fehér papír semmivel sem higiénikusabb, csak fehérebb a szürkés árnyalatúnál.

Babapelenkák

A textilpelenka bármely nemű, bármilyen korú és mozgásigényű babának, sőt majd kistestvérének is megfelel. A papírpelenka csak harminc éve ismert, azóta tölti a szemétlerakókat. Egy átlagos egygyermekes család szemetesének felét két és fél éven keresztül az eldobó pelenka tölti ki. Ezzel egy baba több mint egy tonna hulladékot termel, mire szobatiszta lesz.

Tény: Az Amerikai Egyesült Államokban évente 18 milliárd papírpelenkát dobnak a szemétbe. Angliában évente félmillió tonna papír zsebkendőt, törülközőt, vécépapírt és naponta 9 millió papírpelenkát dobnak el.

Eldobható pelenka

A pelenkabetétek polipropilén vagy polipropilén és polietilén fóliái közt cellulózőrlemény (papír) van. A nadrágpelenka rétegei belülről kifelé a következők: polipropilén szálfátyol, papír, cellulózőrlemény duzzadó zselével (nátrium-poliakriláttal), papír, nedvességzáró polietilén fólia. Van még benhe ragasztó, kalapgumi, tépőzár. Csak a nagy-britanniai gyerekek pelenkái (azok cellulóz igénye) miatt évente 7 millió fát kell kivágni. A vízmegkötő zselét gyártása során kissé mérgezőnek tekintik.

Az elhasznált eldobó pelenka tartalma egyebek mellett több száz féle vírus. Oltás után a gyermekbénulás vírusa például két hétig is elélhet, miközben fertőzheti a talajvizet.

Pelenkakiütés

Ha a pelenka sokáig van a babán, az ott keletkező anyagok kicsípik a bababőrt. Újszülötteknél ezért a gyermekgyógyászok napi 10, nagyobbaknál napi 6 pelenkacserét ajánlanak. Javaslatuk a befülledés ellen a gumibugyi és a nejlonfólia mellőzése, a popsi gyakori szabadon hagyása.

A pelenka - akár eldobó, akár mosható - azért legyen tele, mielőtt lecseréled!

Textilpelenka

A textilpelenka tiszta pamut. Vízfelvétele ugyan kisebb, mint a cellulózőrleményé, ennek ellenére ugyanúgy naponta öt-hatszor váltják, mint azok, akik eldobót használnak.

A vízfelvételt Ágnes pelenkabetéttel növelheted, a visszanedvesedést muszlinkendővel akadályozhatod meg, így a bababőr száraz marad és a környezet - valamint felnőve utódod - sem szenved a szeméttől. A muszlinból 30 centiméter élhosszúságú háromszöget szabj ki, és finoman szegd be.

Ma már itthon is kapható teljes egészében mosható, zselét is tartalmazó textil nadrágpelenka, próbáld ki. (Címet a Zöld füzetben találsz.) A műanyag pelenkavédőt vagy a gumibugyit gyapjúbugyival helyettesítheted. A kakis pelenka tartalmát a vécébe dobd, majd meleg, ecetes vízben öblítsd ki. A szennyes pelenkákat mosásig ecetes vízben, fedeles vödörben áztasd, .a pisiseket lehetőleg külön. Egy 10 literes vödörbe háromnegyed csésze ecetet tegyél, és kétnaponta cseréld a vizet, ha ennél ritkábban mosol! A textilpelenkát szokásos, lehetőleg foszfátmentes mosószerrel, vízlágyítóval 60 Celsius-fokon moshatod. Hacsak lehet napon, szabad ég alatt szárítsd.

Gyapjúbugyi

Angol és német példák bizonyítják a gyapjúbugyi alkalmasságát. A gyapjú levegőzik, ezért segít a baktériumok és a popsikiütés elkerülésében. A gyapjú nagy nedvszívó képességű és megköti a szagokat. Ha gyapjúbugyit húzol a textilpelenkára, műanyag pelenkavédő már nem kell. A gyapjúbugyiban lévő természetes gyapjúzsír, a lanolin szappanná alakítja a húgysavat, ezzel semlegesíti az ammóniát, és a babapopsi meg a gyapjúnadrág higiénikus marad. A textillel együtt a gyapjúbegyit is cseréld le. Mosni azonban nem, csak szellőztetni kell.

Ha véletlenül kakis lesz a gyapjú, akkor fordítsd ki a nadrágot, és langyos vízzel, kézzel, mosószer nélkül vagy samponnal mosd ki. Öblítsd ki langyos vízben.

Mosás után lanolinnal fel kell tölteni: 1,2 liter forró vízben egy borsónyi lanolint oldj fel, és ebben forgasd, nyomogasd meg. A felesleges vizet gyorsan nyomkodd ki és fektetve, csavarás nélkül, közvetlen hősugárzástól távol szárítsd. Gyapjúholmihoz lanolint patikában kapsz. (A gyapjúbugyi kötését a Zöld füzetből tanulhatod meg.)

1996-os májusi adatok szerint 24 hónapos textilpelenka-használat 400 munkaórába és 31 ezer forintba, azaz feleannyiba került, mint a pelenkabetét használat, és csak harmadannyiba, mint a nadrágpelenka használat. (A példában 8000 pelenka és 6000 Ágnes betét mosását vettük figyelembe.)

 

Környezetbarát vásárlás

Előbb javíts, aztán vásárolj gépeket, ruhaneműt.

Vásárlás előtt készíts listát, mire van szükséged.

Vigyél a boltba kosarat, ne fogadj el műanyag zacskót. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat.

Olvasd el az áruk címkéit. Fontos információkat találhatsz ott. Feldolgozott helyett friss terméket végy.

Tartós, javítható terméket keress az eldobó bóvli helyett.

A hajtógázas aeroszolok helyett hajtógáz nélküli permeteket vegyél! A kartondobozt ne vidd haza, hagyd az áruháznál.

Ha választhatsz új vagy újra feldolgozott termék között, válaszd az utóbbit. Vegyél sűrítményt, a vizet otthon is hozzáöntheted.

Ne dőlj be a csábos csomagolásnak. Az üvegben forgalmazott italokat válaszd, és ha visszaváltható, váltsd vissza.

Ha kevésbé feldolgozott termékeket vásárolsz, nagy kiszerelésben, egyszerű vagy utántöltős csomagolásban, nem csak pénztárcád, de a környezet is jól jár. Keress olyan árukat, amelyeket nem kell több ezer kilométerről szállítani.

A vásárlás helye

Kedvenc boltod ne csak áruválasztékában legyen zöld, legyen az csomagolástechnikája, üzemeltetése, energia- és vízhasználata is.

A bevásárlóközpontok számos környezeti probléma forrásai: zöldmezős beruházások, melyek ellehetetlenítik a helyi kereskedelmet, csökkentik a zöldfelületet, a termőterületet, autós közlekedést gerjesztenek. Vásárolj a helyi termelőnél vagy a helyi boltban, és csak ar nagy tételű tartós és gyakran használt vegyiárukat, a tartós élelmiszert vedd meg a bevásárlóközpontokban.

A vásárlás ideje

Minden olcsóbb, ha nagy tételben és szezonban veszed meg. Ezt a háziasszony tudja is, amikor befőzéshez vagy fagyasztáshoz megveszi az alapanyagot.

Hazai idényzöldséget,és -gyümölcsöt vegyél. Ez a legolcsóbb: nem kell tartósítani, agyoncsomagolni és ide-oda szállítgatni. Ráadásul szabadföldiek: termesztésük jóval kevesebb energiát és növényvédelmet igényel! Az évi friss zöldség- és gyümölcsválasztékot a 9. fejezetben "Nyers ételek" címszó alatt találod.

Az áru élettartama

Mielőtt egy elektromos készüléket megvennél, gondold végig, mire, milyen gyakran, milyen könnyen tudod majd használni. Az a jó gép, ami tényleg megkönnyíti munkádat, amit könnyű kezelni és tisztán tartani, és éppen annyit tud, amennyire szükséged van. Elektromos gépből válassz vezetékest az elemes helyett. Csak olyan háztartási gépet vásárolj meg, amelynek alkatrész-utánpótlása, javíttatási lehetősége biztosított.

Azokba a lámpákba, amelyeket napi három óránál tovább égetsz, energiatakarékos kompakt fluoreszcens fénycsövet tegyél. Erről további információkat a 3. fejezetben találsz.

Az áru alapanyaga

Kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, bonyolult folyamatokban előállított élelmiszereket, ha van természetes alapanyagú, vegyszermentesen előállított termék is. Ne vásárolj génmanipulált élelmiszert. Szorgalmazd a génmanipulált termékek egyértelmű jelölését. Műanyag helyett üvegből, fából készült konyhai felszerelést használj.

Ha csak teheted, ne bútorozz szivacsokkal. A bútorszivacsok és matracok gyártásához általában freont használnak. A poliuretán szivacs hamar tüzet fog. Vastag, fekete füstje mérgező cianidokat tartalmaz.

Akril, poliamid, poliészter helyett hordj gyapjú és pamut alapanyagú ruhákat.

Természetes alapanyagú legyen a fekhelyed, az ágyneműd is. Ez lehet akár gyapjú, toll, pehely vagy lószőr.

Növényeidet műanyag cserép helyett agyag virágcserépbe ültesd. Ebben lélegzethez jut a talaj és a növény gyökérzete is.

Az iskolába jobb a festett fatábla, mint a filctollat fogyasztó, műanyag íróállvány.

Szilárd, tartós keménypapír vagy bőr mappát végy a műanyag helyett.

Hosszú életű, szivattyús vagy dugattyús töltőtollat használj az eldobó golyóstollak helyett.

Az áru segédanyagai

A színes ceruza, a táblakréta és a zsírkréta használata egészségesebb, mint a szennyező, oldószeres filctollaké. A ceruza a "legbarátságosabb" írószer valamennyi között.

Ne mérgezd magad triklór-etánnal, mely az irodákban oly gyakran használatos hibajavító festékekben van! Inkább vízzel hígítható festéket szerezz be. A freonokat és a halongkat vegytisztításkor, a műanyag habok, például a habosított polisztirol gyártásához is használják. A polisztirol tálcácska helyett csomagolópapírt válassz.

A "környezetbarát" vagy "freonmentes" címkéjű palackokban zöld freon, szén-dioxid vagy propán-bután gáz van. Ha kisebb mértékben is, ezek az anyagok is hozzájárulnak az ózonréteg elvékonyodásához, illetőleg az éghajlatváltozáshoz. Keresd inkább a sűrített levegős, kézipumpás, golyós termékeket. Freonos aeroszolokat elvileg már nem lehet forgalmazni, de az "átmeneti időszakban" minden előfordulhat, ezért olvasd el a palackok címkéit!

 

Etikus vásárlás

Természetesen az eddig említett szempontok is etikai döntéseken alapulnak. A szociális feszültségeket keltő, a harmadik világbeli emberek kizsákmányolását elősegítő és az állatok jogait sértő vásárlói szokás sem környezetbarát. Az a cég, amelyik működése során támogatja a fegyvergyártást, az elnyomó politikát, a nukleáris kutatást vagy az uránbányászatot, netalán politikai pártokat pénzel, nem számíthat környezettudatos vásárlókra. A tisztességtelen reklámok (lásd ökohanta), vagy a cég történetében szereplő bojkott-felhívások intő jelek a felelős vásárló számára. Az etikus vásárló azonnal dönt, nem halogatja egy termék elutasítását vagy támogatását, de erőszakmentes.

Reklám

Egy hazai egyetemi közösségben végzett közvéleménykutatás szerint a reklám inkább a nőkre, valamint a 45 év felettikorosztályra hat. Az iskolai reklámkampányok 1991-ben 6,4 milliárd forintba kerültek. 1996-ra ez az összeg tízszeresére nőtt.

Tény: Pekingben a családok 90 százalékának van tévéje. A gyerekek kedvenc műsora a hirdetés.

Az olyan reklámok, amik azt sugallják, hogy a fejlődésnek semmi sem szab határt, nem mondanak igazat. A fenntartható növekedést fenntartás nélkül emlegetni felelőtlenség.

Óriásplakát

Reklám nélkül nem hiányozna életünkből az árba beépített reklámköltség, sok felesleges szemét, egyedülállóan száraz hipo-, mega-, lipoérzés és sok más ökörség.

(A kukabúvár után szabadon)

Ökohanta

Mindazon cégek rekláma, melyek a környezetbarát, öko, bio fogalmakat tisztességtelenül használják (például a Combiblock mint környezetvédő csomagolás), ökohanta. A cégek általában zöld arculatnak nevezik a jelenséget, mely kifejezés már el is árulja, hogy csak az arculat zöld, a vállalat, annak.üzletpolitikája, a gyártási eljárás vagy a termék maga nem. A sikkes ökocímke ugyanis már-már kötelező - legyen szó mosószerről vagy autóról. Nevezetes hazai példa volt a Samsung "bio" tévéje, melyről bebizonyították, hogy bár sugárzása nem olyan, mint a többié, de ettől még nem bio. "A ma emberét félrevezeti a haszonelvű, gyakorlatias, teljesítményre, sikerre és pénzre irányuló hajsza. Elsősorban fogyaszt, mert erre ösztönzik a termelés, az üzlet, a pénz erőszakos hittérítői, a hirdetési szakemberek, a tájékoztató eszközök mindent elárasztó erejével" - mondta Koch Sándor már . egy emberöltővel ezelőtt.

Küzdelem az ökohanták ellen

dr. kalas györgy, a reflex egyesület jogásza személyesen, de a mozgalom nevében a versenytörvényre, annak fogyasztóvédelmi rendelkezéseire hivatkozva több eljárást is kezdeményezett. a combiblock dobozos csomagolást gyártó cég elleni eljárást megnyerte, a doboz a bírák előtt sem bizonyult környezetbarátnak, azonban elfogadhatónak tartották a reklámszlogent, hogy a mitsubishi 1600 GLXi "környezetbarát, mint a gyalog", mondván, a fogyasztó úgyis tudja, hogy ez túlzás. a gazdasági versenyhivatal betiltotta a kaiser's békás műanyagszatyrán a feliratot: "többször felhasználható, ezért kíméli a kórnyezetet", és sikerült megtorpedózni a WES kft. IQ-bio energiaitalának öko-félretájékoztatását is.

Jelöld a postaládádon, ha nem tartasz igényt a kérés nélkül érkező reklámirományokra, például így: Reklámokat nem kérek! Ha nevedre érkezik a feleslegesküldemény, a feladónál mondd le azt.

Tény: Az osztrák családok postaládájába évente 21 kilogramm reklámpapír jut. A családok 6 százaléka használja a jelmondatot: Információt igen, reklámot nem! Ennek hatására 3360 tonna papírral kellett kevesebbet használni reklámpapírok nyomására. Ma már a posta is különbséget tesz a hivatalos információ és a reklám között.

Ha felháborít, hogy mindenféle ismeretlen cég küld nevedre szemétpostát, személyes vagy ajánlott levélben nyilatkozz a jegyzőnél, hogy személyi és lakcímadataid kiadását megtiltod. Ha egy cégtől már rendszeresen kapsz reklámpapírt, akkor a cégtől követeld adataid törlését. Ajánlott levélre írásban kell válaszolniuk. Ha nem válaszolnak, vagy továbbra is küldözgetik a kukábavalót, fordulj bírósághoz. Az 1995. évi CM. tv. 20. bekezdésében (1. pont) foglaltakra hivatkozhatsz.

A termék eredete

Vásárolj közvetlenül a helyi kistermelőktől, hogy támogasd fennmaradásukat, és kevesebbet kelljen utaznod. Az árut nem kell ide-oda szállítgatni, így a termékek olcsóbbak is.

A honi termelők portékáját válaszd, ezzel is csökkentheted a szállításra felhasznált energiát és a szállítás által okozott környezetszennyezést.

A trópusi keményfából: mahagóniból, tikfából, ébenből, wengéből készültbútor helyett a hazai eredetű faanyagokat részesítsd előnyben, hogy ne járulj hozzá az esőerdők pusztításához, és hogy he kelljen a bútorfát tízezer kilométerekre szállítani. Mérsékelt övi keményfák az éger, az alma, a kőris, a bükk, a szil, az akác, a tölgy, a körte, a platán, a dió, a cseresznye. Mindből készíthető bútor is. Puhafák, illetve lágy fák: hárs, éger, fűz, vadgesztenye, nyár, erdei, fekete és vörös fenyő. Ván miből választanunk!